tisdag 1 november 2011

Elektroniskt avfall

Vi kastar otroligt många olika sopor under vår livstid. Tänk på hur mycket sopor som det blir från en enda person under dess livstid, det är frågan om tonvist. Det är så klart då viktigt att vi alla tar vårt ansvar mot miljön genom att sortera så gott som vi kan och vi kan tillexempel inte kasta batterier som kommer från mobiltelefoner eller liknande i hushållssoporna, eftersom de måste återvinnas. Du kan enklast lämna batterier normalt i vanliga återvinningsstationer.

När det gäller större saker som datorer, tv apparater, kyl och frysar, cd spelare, dvd spelare eller skärmar som exempel så måste de även lämnas in för återvinning. Många delar innehåller många gifta delar för naturen och skulle alla bara kasta utan bry sig så skulle våren värld snart vara helt förgiftad. Det beror så klart på att vi lever i ett samhälle byggt på elektronik och vi byter även delar ofta.

Många personer som bor i lägenhet kan enkelt lämna sitt elavfall på vissa platser som i sitt grovsoprum. Det måste då så klart finnas vissa behållare där det kan kastas. Idag så har de flesta fastighetsägare ett grovsoprum med olika vagnar eller liknande där man kan kasta sitt avfall på ett lätt sätt. Finns det inte, eller om du inte hittar så fråga var du kan lämna ditt elektroniska avfall lättast.

Det finns så klart alltid någonstans i närheten av din ort en soptipp eller återvinningsstation där du kan lämna sopor. Det kan alla använda sig av och det brukar vara gratis för privatpersoner. Företag brukar få betala.

Nu går det så klart också att beställa hämtning av elektroniskt avfall om man så vill via olika firmor. Det finns ganska många att välja mellan om du bor på en större ort, och de är även lätta att hitta på internet. Ring gärna runt och fråga innan du beställer. Normalt så skall allt som hämtas vara nedplockat och klart för att hämta. Till exempel ett kylskåp eller en frys får inte stå på sin normala plats infällt i köket. Den skall stå färdig att hämta av 2 personer.

Egentligen så är alla typer av elektroniskt avfall farligt, det gäller bara att vi alla ta hand om dem på bästa sätt och så klart återvinner genom att lämna det till de som plockar isär och tar hand om allt. På detta sätt så kan du kasta dina elektroniska prylar med ett bra samvete när de går sönder. Det som går att återvinnas blir till nya delar som används i ny elektronisk utrustning igen och det är bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.